Marja Reniers en Samuel Kuijper

Als kunstvakdocent en onderwijsontwikkelaar vraag ik me af: hoe zorg je voor betekenisvolle lessen die aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep en hun sociale omgeving?
Kunst wordt vaak ondersteunend ingezet bij vakken als taal, rekenen, natuur en milieu. Maar onderwijs wordt pas echt vakoverstijgend wanneer kunst geïntegreerd wordt in de leefomgeving van de leerling en alle wicked problemen die er binnen de hedendaagse maatschappij spelen.
Door leerlingen te laten spelen met vraagstukken die in de maatschappij leven en in te zetten op artistiek onderzoek komen zij tot verrassende, spannende,en artistieke creaties. Het bevorderen van creativiteitsontwikkeling ligt aan de basis van alle door mij ontwikkelende lessen.
Met mijn passie voor de natuur wil ik kunst, natuur en creativiteit samen laten werken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de elementen van de natuur in te zetten om creativiteit te ontwikkelen en artistieke experimenten uit te voeren.
CV Marja Reniers
Master Kunsteducatie
Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten
Bachelor Fashion Design
AKV Sint-Joost, Breda
Oprichter Beeldlokaal
Ontwikkeling lesmaterialen voor primair en voortgezet onderwijs. Marja Reniers werkt als zelfstandig creatief ontwerper aan projecten waarin communicatie en kennisoverdracht centraal staan. Erfgoed-, beeldcultuur, natuur en mileu educatie zijn terugkerende thema’s . Hiernaast heeft zij in het social maatschappelijke domein veel ervaring.
Natuur expeditie
Het ontwikkelen van educatie voor kinderen en volwassenen om meer verbondenheid met de natuur te krijgen. Voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben we natuurexpedities ontwikkeld. De leerlingen werken met de natuur en in de kunsten aan verschillende thema’s. De moestuin, het meer of nabijgelegen bos zijn het artistieke onderzoeksterrein voor de expedities.